Herbata zielona
Herbata zielona powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub ulunga. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat. Jest najstarszym napojem świata i pochodzi z Chin, ale zarówno Chińczycy, jak i Japończycy piją ją jako napój codzienny. Do Europy przybyła w siedemnastym wieku.
Właściwości:
- wzmacnia organizm wpływając na jej odporność
- działa oczyszczająco usuwając toksyny z organizmu
- dodaje energii
- ma lekkie działanie uspokajające
Herbata zielona-zaparzanie:
Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwsze parzenie powinno się wylewać.
W ofercie są nastepujące rodzaje herbaty zielonej:
- Matcha
- Gyokuro
- Kukicha