Herbata czerwona
Herbata czerwona zwana jest inaczej herbatą pu-erh, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincj Yunnan w południowych Chinach i tam jest uprawiana. Herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, zaś herbata pu-erh może leżeć nawet 50 lat. Najmłodsza roślinka rośnie 5 lat. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę która ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Z tego względu np. w czasach dynastii Tang picie herbaty pu-erh było przywilejem cesarza. Herbata Pu-erh jest nazywana królową chińskich herbat. Nazwa zaś pochodzi od miejsca uprawiania, czyli w Pu’er. Oryginalny chiński pu-erh znany jest od VII w. n.e.
Właściwości:
- oczyszcza organizm z toksyn
- wspomaga pracę wątroby
- obniża poziom cholesterolu
- wzmacnia organizm
- poprawia samopoczucie, zwiększa energię życiową
- łagodzi skutki spożycia alkoholu
- Pu-Erh (czerwona herbata) - zaparzanie:
- Parzenie trwa 3 minuty i odbywa się w temperaturze 90–100 °C. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.
- W ofercie są następujące rodzaje herbaty czerwonej: