Herbata biała

Herbata biała powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasnosłomkowy. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty – ceny zależą od gatunku.

 

Biała herbata - zaparzanie:

Tę wykwintną herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85 °C. Należy ją parzyć ok. 5–7 min, wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe.


Właściwości:

Przeciwdziała powstawaniu zmianom nowotworowym w komórkach i dzięki temu działa o wiele silniej niż herbata zielona. Poleca się ją przede wszystkim tym osobom, które mogą być obciążone genetycznie chorobą nowotworową. Przeciwdziała także powstawaniu wolnych rodników.

Biała herbata jest również doskonała dla wszystkich osób które obawiają się przedwczesnego starzenia. Dlatego mówi się o niej iż jest "eliksirem młodości". Jest także doskonała na krążenie krwi i również obniża poziom cholesterolu.

To również doskonały napój na upały. Ma działanie orzeźwiające a także wspomaga koncentrację, dlatego powinni ją pić wszyscy ci, którzy w upały pracują intelektualnie. Polecana jest także zamiast kawy. Jest o wiele zdrowsza i również silnie pobudza, a także jest środkiem, który redukuje napięcie i stresy.

W ofercie herbat białych są:

- Kocie Oczko

- Jade Bambo

- White Ring

- Srebrna Truskawka

- Truskawka Lichee